Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Η Σάμος εόρτασε τους Αγίους της.Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών, με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε και φέτος για 16η χρονιά την ιερά μνήμη των εν Σάμω διαλαμψάντων Αγίων, Λέοντος, Ερμογένους και Ηρακλείου, των επισκόπων Σάμου, Λέοντος, Θεοδώρου και Γρηγορίου των στρατιωτικών μαρτύρων, του νεομάρτυρος Γεωργίου του εκ Χώρας Σάμου και εν Εφέσω αθλήσαντος, και του Οσίου Παύλου του Λατρινού.
Το Σάββατο 3 Αυγούστου τελέσθηκε πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου και εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και των Ιερών Εικόνων στην παραλιακή Λεωφόρο της πόλεως και Αρτοκλασία και θείον κήρυγμα υπό του Σεβασμιωτάτου στην πλατεία Πυθαγόρα. Εντυπωσιακή υπήρξε η πάνδημος συμμετοχή των πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ναό αλλά και την πλατεία Πυθαγόρα, όπου κατέληξε η ιερά Λιτανεία.
Την Αγιώνυμο ημέρα, Κυριακή 4 Αυγούστου το πρωί, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Σάμου, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στο τέλος της οποίας τελέσθηκε τρισάγιο εις μνήμην των ψυχών των Απανταχού της γης  Σαμίων πατέρων και αδελφών μας καθώς έχει καθιερωθεί η Κυριακή των Σαμίων Αγίων να είναι αφιερωμένη στους αποδήμους Σαμίους. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απένειμε την ανώτερη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως στον Σάμιο Εντιμολογιώτατον κ. Εμμανουήλ Βαρβούνην καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχοντα Προστάτη των Γραμμάτων του Οικουμενικού Θρόνου, συγγραφέα, ιστορικό, μελετητή της Λαογραφίας και Διευθυντή του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών καί Πολιτισμικών μελετών ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την συνεισφορά του στην ανάδειξη της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αγιολογίας της Σάμου. Κατόπιν επακολούθησε μικρή δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας προς τιμή των παρισταμένων Απανταχού της γής  Σαμίων.
Σύσσωμες οι Αρχές και οι φορείς του Νησιού και πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις επιτελώντας χρέος ιερό και αποδίδοντας την οφειλομένη τιμή και ευγνωμοσύνη στους  Εφόρους και Πνευματικούς Προστάτες του ακριτικού Νησιού μας.