Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ " ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ".




Η αγάπη του Θεού δεν εγκαταλείπει τον άνθρωπο ούτε μια στιγμή της ζωής και τον αγκαλιάζει από τα πρώτα του βήματα έως τα στερνά ! Όμοια η Ιερά Μητρόπολις Σάμου φροντίζει όχι μόνο για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες αλλά σκύβει με αμέριστο ενδιαφέρον και σε αυτήν την τρίτη και τέταρτη ηλικία !
Έκφραση αυτής της φροντίδας αποτελεί το Γηροκομείο της Μητροπόλεως που στεγάζεται στη συμπρωτεύουσα του νησιού στο Καρλόβασι.
Το ίδρυμα θεμελιώθηκε το 1972 υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου και Παντελεήμονος, τον Νοέμβριο του 1982 ανεγέρθηκε ο δεύτερος όροφος του κτιρίου ενώ το 1997 θεμελιώθηκε η νέα πτέρυγα του Γηροκομείου υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. Ευσεβίου. Η ανάγκη να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα γεροντάκια ήταν η αφορμή της προσπάθειας ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων που θα εξασφαλίζουν λειτουργικότητα, άνεση αλλά και θαλπωρή, σε όσους φιλοξενούν. Δυστυχώς οι εργασίες στην νέα πτέρυγα έχουν αναβληθεί λόγω οικονομικών δυσκολιών που αναπόφευκτα βάζουν φραγμούς στα όνειρα και στις επιθυμίες ...
Στον υπάρχοντα χώρο του Γηροκομείου φιλοξενούνται σχεδόν 40 γεροντάκια ηλικίας 65 έως 98 ετών. Το ίδρυμα είναι υπεύθυνο για την στέγαση, την σωστή σίτιση, την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων αλλά και για την δημιουργική απασχόληση του χρόνου τους, τη διατήρηση καλών διαπροσωπικών σχέσεων και τη συμμετοχή τους στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.
Είναι μια πραγματικότητα πώς οι απόμαχοι της ζωής που δαπάνησαν τον εαυτό τους προσφέροντας έργο τα χρόνια που οι σωματικές δυνάμεις τους το επέτρεπαν τώρα ανύμποροι και κουρασμένοι με έντονη την αίσθηση της εγκατάλειψης από πρόσωπα αγαπημένα βρίσκουν καταφυγή στην αγάπη του Θεού, ελπίζουν στη φιλευσπλαχνία του και έτσι η πίστη γίνεται πολύτιμος σύντροφος και παρηγορητής !
Στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου το οποίο επισκέπτονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας τα γεροντάκια. Στον όμορφο αυλόγυρο περνούν πολλές ώρες ιδίως τις ανοιξιάτικες αλλά και καλοκαιρινές ημέρες !
Τακτικές εκδηλώσεις συλλόγων αλλά και αγιογραφικών κύκλων επιτυγχάνουν τη διατήρηση των δεσμών με το κοινωνικό σύνολο ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ευχάριστη νότα στη καθημερινή ζωή των γερόντων.
Συχνές επισκέψεις του Ποιμενάρχη κ. Ευσεβίου επιτρέπουν στον κάθε περιθαλπόμενο την επικοινωνία μαζί του και την ευεργετική επίδραση που αυτή συνεπάγεται.
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ευσέβιος.
Οι πιο απλές στιγμές στο Γηροκομείο όταν είναι γνήσιες κατορθώνουν εύκολα και αβίαστα να προκαλούν το πιο γλυκό και ειρηνικό χαμόγελο στα γερασμένα από το διάβα του χρόνου πρόσωπα ...
Η Διεύθυνση του Ιδρύματος είναι :
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ " ΕΥΓΗΡΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ". ΟΡΜΟΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ, 83200. ΣΑΜΟΣ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ : ( 22730 ) - 34166 και FAX : ( 22730 ) - 28714.