Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ.



Με πολλές και πλούσιες εκδηλώσεις, λατρευτικές, φιλανθρωπικές και ψυχαγωγικές, πέρασε το 15ήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Ήσαν πάρα πολλοί οι πιστοί που βρέθηκαν στους Ναούς και στις Μονές για να παρακολουθήσουν τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου.
Πολλοί εξομολογήθηκαν και κοινώνησαν. Η Εκκλησία μας και τα ευσεβή μέλη της, με την έμπνευση της αγάπης του Χριστού, κάλυψαν αρκετές κοινωνικές ανάγκες και προπαντός πρόσφεραν χαρά σε πολλούς ασθενείς και πάσχοντες, τους γέροντες των Νησιών μας, τους ασθενείς του Νοσοκομείου μας, τους αναξιοπαθούντες των Νησιών μας δια του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Ιματιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ιδιαίτερα θυμηθήκαμε τους στρατιώτες του Νησιού μας που μένουν άγρυπνοι φρουροί της ελευθερίας του Νησιού μας.
Οι Επιτάφιοι
Ο Επιτάφιος του Νοσοκομείου Σάμου στολισμένος με λευκά ή κόκκινα τριαντάφυλλα παίρνει μια ξεχωριστή σημασία. Τοποθετημένος στο ταπεινό εκκλησάκι του Νοσοκομείου στον Άγιο Παντελεήμονα, προσελκύει την ευλάβεια των προσκυνητών. Και καθώς περιφέρεται στον διάδρομο και τους θαλάμους του Ιδρύματος, ζωντανεύει την ελπίδα και την πίστη των ασθενών.
Οι Επιτάφιοι των πόλεων και των χωριών έχουν και αυτοί την ιδιαίτερη χάρη στην απλότητά τους. Τα ποικιλόμορφα λουλούδια των κήπων και των αγρών με τα οποία είναι στολισμένοι, εκφράζουν την ευγνωμοσύνη του ανθρώπου και της φύσεως «προς τον δι’ ημάς παθόντα και ταφέντα».
Η συνάντηση των Επιταφίων των Ενοριών της Πόλεως Σάμου και Καρλοβάσου στις κεντρικές πλατείες έδωσαν την ευκαιρία στους Σαμιώτες να προσφέρουν την ολόψυχη δέησή τους, να ψάλλουν «εν ενί στόματι» τα υπέροχα εγκώμια « η ζωή εν Τάφω», κ.λ.π., και να ομολογήσουν, υψώνοντας όσο μπορούσαν πιο ψηλά, Επιταφίους, Λάβαρα, Εξαπτέρυγα, την ορθόδοξη πίστη τους και την πιο ζεστή λατρεία στο Χριστό.