Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

«ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ»



     
   Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, το Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στους νεομάρτυρες, στο Καρλόβασι και στην πόλη της Σάμου αντιστοίχως. Στην ημερίδα αυτή ομιλητές ήταν ο Διευθυντής του Κέντρου Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μαν. Βαρβούνης, ο οποίος παρουσίασε το ζήτημα και αναφέρθηκε γενικά στους νεομάρτυρες και τη σχέση τους με την παράδοση του Γένους, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Συμεών Πασχαλίδης με θέμα «Συναξάρια και αγιολογικά κείμενα για τους νεομάρτυρες», ο Λέκτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δημοσθ. Στρατηγόπουλος με θέμα «Οι νεομάρτυρες στην ορθόδοξη μεταβυζαντινή υμνογραφία» και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σωτήριος Κοσμόπουλος, Πρωτοσυγκελλεύων Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με θέμα «Οι Κολλυβάδες ως αλείπτες νεομαρτύρων».
        Στη διάρκεια της ημερίδας, την οποία παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας, παρουσιάστηκε ο τρίτος τόμος της επιστημονικής επετηρίδας του Κέντρου, που έχει τον τίτλο «Δελτίο Σαμιακών Σπουδών», ο οποίος μάλιστα προσφέρθηκε στο τέλος ως ευλογία σε όλους, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιο, τον ιδρυτή, εμπνευστή και Πρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών, ο οποίος και έκλεισε με τους πατρικούς και πνευματικούς λόγους του τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας.
        Πρόκειται για μια ακόμη επιτυχημένη και ωφέλιμη πνευματική και επιστημονική εκδήλωση του Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Μητροπόλεώς μας, το οποίο συνεχίζει τη δράση και την αδιάκοπη παρουσία του στα ακριτικά νησιά μας.